Stolpersteine Noordwijk. “We mogen onze Joodse plaatsgenoten niet vergeten”

In 1995 startte de Duitse kunstenaar Gunter Demnig met zijn project ‘Stolpersteine’. Een stolpersteine, ook wel struikelsteen genoemd, is een klein gedenksteentje die voor de voormalige woonhuizen geplaatst wordt van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord zijn.
Het steentje is afgedekt met een messing plaatje waarin de naam van het slachtoffer, zijn of haar geboortedatum, deportatieplaats en overlijdensdatum gedrukt staat.
Om deze gedenksteentjes goed te kunnen lezen, zullen voorbijgangers stilstaan, hun hoofd buigen en soms zelfs knielen. Mensen vallen dus niet letterlijk over een steentje, maar struikelen er over met hun hoofd en hun hart.
Begin dit jaar richtten Mark Sijlmans, Koen Marijt Nicolline van der Speken Edith Tinga Stichting Stolpersteine Noordwijk op. Wij hopen 13 november steentjes voor onze omgekomen joodse plaatsgenoten te mogen leggen. Wilt u ook een klein steentje bijdragen? Ons bankrekeningnummer is NL56 INGB 0007 6216 60 – Stichting Stolpersteine Noordwijk.
Op onze website https://stolpersteinenoordwijk.nl/ vertellen we de verhalen achter de namen.  

Het meisje op de foto is Friederika Coltof uit pension Panorama. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *