Eten in Israël (De Verkenners 75)

Eten in Israël

Wie van lekker en gevarieerd eten houdt is in Israël aan het goede adres. Een deel van de gerechten is (helaas) onbekend in Nederland. In deze video vertelt Martha je meer over de lokale keuken en de Joodse voedselwetten. En natuurlijk gaan we de nodige gerechten zelf uitproberen. Eetsmakelijk!

Deze zomer plaatsen we een serie vlogs over het thema ‘De Verkenners op vakantie’. In de vlogs geven we belangstellenden informatie en tips die zinvol kunnen zijn als je overweegt om zelf op reis te gaan naar Israël. Uiteraard gaat de informatie gepaard met mooie beelden van het land.

Vanwege de vakantieperiode plaatsen we in de zomermaanden eenmaal in de twee weken een aflevering van De Verkenners op vakantie. Albert en Martha verzorgen zelf de productie van de vlogs. In september vervolgen we met de gewone afleveringen van De Verkenners. Veel kijkplezier toegewenst!

Messiaanse Joden
Het is heerlijk om mensen te ontmoeten die open staan voor een goed gesprek. Het leuke aan Israëli is dat ze over het algemeen gewend zijn om elkaar stevig te bevragen. Zo wordt ons tijdens ontmoetingen bijvoorbeeld op de man af gevraagd wat wij vinden van de islam of van zionistische Joden. We geven eerlijk antwoord. En ondertussen geeft het ons ook de mogelijkheid om prangende vragen te stellen. Zoals de vraag: ‘Is een Jood die in Jezus gelooft ook een Jood?’
Onze gesprekspartner antwoordt ontkennend. ‘Maar hoe zit dat dan?’ vervolgen we. ‘Is een Jood die in Boedha gelooft nog een Jood?’ ‘Zeker, eens een Jood, altijd een Jood.’ We vragen het nog een keer: ‘Hoe kan het dan zijn dat een Jood die in Jezus gelooft ineens geen Jood meer is?’ We krijgen een vaag antwoord over het niet houden van de Joodse traditie. We merken echter dat onze gesprekspartner zelf ook wat begint te twijfelen.
Het is een gedachte die in Israël breed leeft: Een Jood kan in alles geloven en leven zoals hij of zij wil, maar zodra de bewuste persoon in Jezus gelooft, is hij of zij in de ogen van veel volksgenoten geen Jood meer. Het verklaart de soms moeilijke positie van Joden in Israël die geloven in Jezus als de Messias.
Doe mee en ontmoet Albert!
Vorige week is de tweede vraag geplaatst van onze Zomer-vraag-en-antwoord-actie. Doe jij al mee? Stuur je antwoord in naar info@deverkenners.info (o.v.v. je naam en leeftijd). Wie weet maak jij samen met je klas of vereniging kans op een ontmoeting/lezing van Verkenner Albert!

Geniet je van de video’s?
Overweeg dan ook eens om het project financieel te steunen!
Ja, ik steun De Verkenners

De Verkenners is een gezamenlijk initiatief vanGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *